сряда, 3 юни 2009 г.

Играчката


Играчката е предмет, предназначен за игра. Той често има познавателна функция и имитира предмет от света на възрастните, от ежедневието или пък животни, растения, хора.
Играчките са част от живота на хората от древни времена, първите от тях са правени с материали от природата – камъни, глина, дърво, лепкави растения. Децата в древен Египет са играели с кукли, чиито крайници били подвижни и имали перуки. В древните културни центрове Гърция и Рим момичетата също са играели с кукли, а момчетата – със стрели и йо-йо. В навечерието на сватбата си около 14-годишната девойка оставяла куклите си в храма като част от ритуала на раздяла с девствеността и преминаването в нов етап на живота.
Ето историята на някои от най-популярните играчки за деца.

Хвърчило
Хвърчилото е изобретено в Китай преди около 3000 години. Представлявало е (както и до днес) лека рамка, покрита с материал, който може да лети във въздуха плавно. Интересно е, че хвърчилата били използвани по много начини в миналото – за риболов, при строене на мостове, за предаване на съобщения и дори за изучаване състава на въздуха в по-горните слоеве на атмосферата.

Конструктори
Това са комплекти за игра, съставени от различен брой части, които детето трябва да свърже, за да построи дом, кола, кораб. Целта е да се координира визуалното възприятие с действията на ръцете. Занимаването с конструктори много силно стимулира ума на детето.

Колички
Децата още в древността играели с колички – това били играчки с две колела. Много по-късно са създадени тези, които са с принцип на навиване. И така да съвременните, които са абсолютно копие на моделите за възрастни. Разликата е единствено в горивото.

Кукли и фигурки
Едни от най-разпространени са играчките, които се разделят според пола на децата и са с определено предназначение – кукли за момичетата, често наподобяващи бебета или малки момичета (до създаването на куклата Барби, която всъщност е „възрастен“ човек спрямо аудиторията, за която е предназначена), и фигурки войници за момчета.

Днес индустрията, свързана с детските играчки е сред най-преуспяващите, защото те все повече се опитват да копират благините от света на възрастните. Но все пак най-добрите играчки за едно дете са най-простите, защото те не носят предразсъдъците на възрастните, които в направата на играчката са вплели и сложните механизми за нейната употреба. Затова често детето ви измежду куп скъпи играчки предпочита да си подрънка с капака на тенджерата и най-здравата лъжица вкъщи.

Няма коментари: